Trudons historia

1643 blev Claude Trudon ägare av en butik på rue Saint-Honoré där han sålde kryddor och ljus. Här utvecklades han både som affärsman och som ljustillverkare. Ljusen han tillverkade köptes för att lysa upp församlingar och hem.

Claude Trudon började skapa ett företag som skulle göra hans familj förmögna.
Han använde bivax för att tillverka ljusen. Eftersom bina var en så viktig faktor blev mottot

 

”Deo regique laborant”, ”De arbetar för gud och kungen”.


Han syftar naturligtvis på bina.
Vaxet skördades försiktigt från bikupan – för att sedan filtreras, rengöras och exponeras i solljus - allt för att få fram ett så rent och vitt vax som möjligt. "Solkonungen Louis XIV, hans hov och de största församlingarna blev förförda av de vita ljusen. Förutom den rena färgen, de brann länge utan att spraka.

Nu, kunglig hovleverantör - de enda ljusen som någonsin fått denna titel.

1737 köpte ättlingen Jèrome Trudon fabriken Royale des Cires (Royal Wax Manufacturer). Med all samlad kompetens inom ljustillverkning har Jèrome Trudon briljerat.

Fabriken fortsatte leverera till Versailles ända fram till den sista dagen som den gamla regimen styrde och överlevde den franska revolutionen. När Napoleon I blev krönt 1811 levererade fabriken till kejsarens hov. Kejsaren gav sin son endast en present den dagen han föddes, ett Trudon pelar ljus utsmyckat med tre guld mynt föreställande Napoleons profil, det Kejserliga pelar ljuset.

Ingen politisk eller industriell revolution någonsin har skadat Trudons existens, de till o med överlevde miraklet elektricitet. 1889 fick fabriken en guldmedalj på Frankrikes Världsutställning.

2007 blev Trudon en specialist inom tillverkning av parfymerade ljus. Idag värvas välkända ”näsor” för att skapa parfymer till historierna som berättas. Varje ljus är fortfarande fyllda och gjorda för hand, detta för att behålla kunskapen från grundare från Claude Trudon.

Den första Trudon butiken öppnade i början av 2000 talet i Saint Germain-des-Près grannskapet, nära Saint Sulpice kyrka. Omringad av ett antal butiker med religiösa ting, fortsätter den att erbjuda ett brett utbud av doftande o dekorativa ljus. 2014 öppnade Trudon en butik på rue Saint Croix-de-la-Breonnerie i Marais, en historisk o typisk Parisiskt område. Idag lyser Trudons ljus över hela världen.

Trudons hemsida

 

Här hittar du alla Trudons produkter