Kusmi tea

Från St Petersburg till Paris År 1867 grundade Pavel Kousmichoff tehuset Kusmi i St Petersburg. Han hade tidigare jobbat för en tehandlare och fick av denne arbetsgivare en egen tebutik som bröllopsgåva.

Succén lät inte vänta på sig och Kusmis teer blev snabbt en favorit hos de ryska tsarerna. 1907 skickade Pavel sonen Viattcheslav till London för att lära sig mer om teets värld och han återvände inspirerad och full av idéer; Han var nu redo att ta över familjeföretaget.

1917, mitt under den pågående ryska revolutionen tvingades Kousmichoff-familjen att fly och satte upp sin nya workshop på Avenue Niel i Paris där Kusmis utbildningscenter, Les Ateliers K forfarande ligger kvar. Frankrike är ett land som bygger på öppenhet och mångfald som även har bidragit till att Kusmis tekreationer har en oemotståndlig air av livsglädje.

2003 köptes företaget upp av bröderna Sylvain och Claude Orebi som såg potentialen i det på den tiden nedgående familjeföretaget. Bröderna Orebi har sedan dess höjt blicken igen och har 150 år efter Kusmis grundande lyckats återuppliva den slumrande passionen och kreativiteten och bjuder nu in till de godaste av tekalas.

Kusmi är mer än bara te; De vill inte enbart revolutionera teblandnings-konsten utan uppmanar oss också att omfamna ett ideal av frihet; Att hålla ett öppet sinne, säga ja till extravagans, originalitet och det oväntade.

Råvaror och expertis Kusmis expertis kommer från 150 år av teskapande, en tillit till naturens råvaror och ett evigt kretslopp av inspiration.

Kusmi importerar hela teblad av hög kvalitet från olika länder. Teerna skickas via fartyg till Saint-Vigor-d´Ymonville, nära Le Havre i Normandie, där produktionen ligger. Teerna inspekteras noga i hamnen av Kusmis teexperter som även gör stickprov för att kontrollera kvaliteten. Därefter är det dags för nästa te-team att provsmaka teerna i labbet för att avgöra om det är gott nog.

Teerna vägs sedan upp för att slutligen packas för hand innan det skickas till Kusmi-kunderna.

Hållbarhet
Svart te, maté, rooibos, matcha, hibiskus, frukter, kryddor. Målet är att samtliga ingredienser ska vara ekologiskt certifierade under 2022.

2020 lanserade Kusmi teburken Tchai of the Tiger, ett ekologiskt kryddigt svart te med plastfri förpackning med te från Södra Indien. Detta är ett initiativ där Kusmi och WWF’s gemensamt jobbar för att skydda tigrarna. En art som riskerar utrotning och som lever i en av de regioner som Kusmi köper sitt te ifrån. För varje såld Tchai of the Tiger-burk går 1 dollar till detta WWF-projekt. Initiativet drogs igång av WWF 2011 med målet att öka tigerpopulationen till minst 6000 st vid 2022, nästa gång som Tigerns år infaller i kinesiska almanackan.

Ethical Tea Partnership
Kusmi är medlemmar i organisationen Ethical Tea Partnership. Deras syfte är att skapa en mer rättvis, bättre och mer hållbar tebransch för såväl människor som naturen. Läs mer om ETP.

Kusmi jobbar även med andra miljöprojekt; Exempelvis ansvarstagande matproduktion tillsammans med Maud Fontenoy Foundation. Under de senaste åren har Kusmi även jobbat hårt på att minska deras användning av plast; 2020 påbörjade man ett samarbete med Plastic Odyssey, en organisation som jobbar globalt för att kämpa mot nedskräpning av plast. På hemmaplan har Kusmi satt upp ett mål att vara plastfria och idag har de gjort sig av med plasten som tidigare användes på alla 100 grams-burkarna; utan att för den sakens skull behöva kompromissa på fräschheten och hållbarheten.